Tippek, ötletek, meglátások MLM-ezőknek

2009. augusztus 28., péntek

Miért egy jó szponzor jelenti a legnagyobb segítséget az MLM-ben?

Azt hiszem, hogy megállapíthatjuk, egy sikerre éhes MLM-ező számára a leghatékonyabb segítséget a szponzora, a vállalkozása építéséhez őt tanácsokkal ellátó "személyi edzője", mentora jelentheti; egy olyan személy, akiben megbízhat és számíthat rá, hogy megkönnyíti számára megszerezni azt, amire vágyik.

Képzeld el, milyen lenne, ha neked egyedül kellene átkelned a sivatagon? Mennyire tartanád ezt megvalósítható vállalkozásnak? Ugye mennyivel bátrabban vállalkoznál rá, ha egy olyan személlyel együtt tehetnéd meg az utat, akinek korábban ez már sikerült?

Egy tapasztalt társról van szó, aki meg tudná mutatni a legrövidebb útvonalat, a menetközben található vízlelőhelyeket, és azt is megmondaná, hogy a bogyós növények termései közül melyek ehetők és melyek mérgezőek. Emellett pedig, folyton bátorítana a tovább haladásra, mivel tudja, hogy te is hozzá hasonlóan képes vagy teljesíteni ezt a vállalkozásodat.

Egy olyan segítségnyújtásról van itt szó, amilyenben egy igazán jó MLM szponzor részesíti a hálózatának tagjait. Természetesen a sivatagon átkeléssel együtt járó nehéz fizikai és lelki megterhelést neked kellene elviselned, de lenne veled valaki, aki tanácsaival látna el, bátorítással szolgálna és számonkéréssel is élne veled szemben, amíg sikerrel nem teljesíted a feladatodat.

Annak ellenére, hogy az MLM vállalkozásod sikeréért neked kell felvállalnod a felelősséget, a melletted lévő segítőtárs, szponzor, személyi edző, egy NAVIGÁCIÓS RENDSZERREL egyenértékű segítséggel tudna téged ellátni, ami az alábbiakat foglalná magában:

 • Annak tisztázása, hogy mi a fontos számodra a vállalkozásodban
 • A felmerülő problémák beazonosítása
 • A hatékony eszközök kiválasztása, amelyek korábban már sikeresnek bizonyultak
 • Célkitűzések megfogalmazása és az azokat alátámasztó akcióterv leírása
 • Kérdéseid megválaszolása vagy a számodra szükséges hálózatépítő segítségforrásokhoz
 • hozzájutás megkönnyítése
 • Időmegtakarítás a feladatok gyors elvégzésének köszönhetően
 • Az ötleteiddel és terveiddel kapcsolatos vélemények és visszajelzések forrása
 • Bátorítás és lelkesítés a nehéz időszakokban
 • Az ígéreteid betartásának számonkérése
 • A sikereid közös megünneplése

Röviden szólva egy jó szponzor illetve mentor eredményesen segíthet nekünk lerövidíteni a betanulási időt ebben a szakmában, és a költségeink lefaragásában is nagy hasznunkra szolgálhat. Létfontosságú jelentősége van annak, hogy sikerül-e megtalálnunk azt a személyt, akitől megkaphatjuk a számunkra nélkülözhetetlen támogatást.

Egy jó "személyi edző" megtalálása hasonló ahhoz, mint amikor a fogorvosunkat, a fodrászunkat vagy az autószerelőnket választjuk ki. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, amikor velük vagyunk, nekünk is kedvelnünk kell őket, hozzájuk hasonló értékeket érdemes magunkénak vallani, és a saját vállalkozásuk menedzselésével kapcsolatos tapasztalatikból is sokat tanulhatunk.

Az MLM üzleti vállalkozásunk felépítéséhez általában nem az MLM vállalatunk alkalmazottaitól és vezetőitől kaphatjuk a legtöbb érdemleges segítséget. Ők - jól megfontolt szempontjaik által vezérelve - leginkább abban érdekeltek, hogy a termékforgalmazóikat kitartó és megszállott termékfogyasztókká képezzék ki (Emlékszel még erre a kifejezésre? 100 %-os termékfelhasználó!).

Jól bizonyítja ezt az internetes eszközök megjelenésére adott vállalati reakció is, ami a termékforgalmazók számára gyakorlatilag egy azonos tartalommal feltöltött, értékesítő honlap (klón honlap) közreadásában nyilvánul meg. Egy WEB-áruházzal "ajándékozzák" meg az embert.

Arra vonatkozóan, hogy miként kellene az érdeklődők figyelmét a WEB-áruházunk létezésére felhívni (honlap látogatottság növelése), már szinte semmiféle segítséggel nem képesek szolgálni...

A vállalkozói ismeretek és a legújabb ügyfél- és munkatársszerző online marketing módszerek kifejlesztésére és az azok alkalmazásának betanítására, már a tapasztalt hálózatépítő vezetők hivatottak. Az MLM cégeknek egyszerűen nincs erre kapacitásuk, és a "munkamegosztás" szerint ez nem is a feladatuk (A foglakoztatott munkatársaik között ezért csupán hagyományos marketing képzettséggel rendelkező személyek találhatók, akiknek a szakmai - alkalmazotti - ismereteivel az MLM-ezők nem sokat tudnak kezdeni).

Egy sikerre vágyó MLM-ezőnek érdekében áll a szponzori, mentori képességek minél eredményesebb elsajátítása, nem csupán azért, hogy a partner-munkatársainak segítségére lehessen, hanem hogy azokat önmagán is alkalmazhassa.

Nem véletlen, hogy a különféle felmérések is azt mutatják, hogy az eredményességükre legnagyobb hatást gyakorló tényezők közül a szponzor személye foglalja el az első helyet, amikor az MLM vállalat kiválasztására kerül sor. Nem véletlen dolog ez.

Hiszen hiába kiválók egy adott MLM vállalatnak a termékei, és hiába kecsegtet magas anyagi elismeréssel a jutalékrendszere, ha ott nem találunk egy olyan személyt, akinek a munkatárstoborzó- és termékértékesítő RENDSZERÉT mi is kivitelezhetőnek tartjuk, nincs sok értelme a csatlakozásunknak.

Természetesen ez esetben is nekivághatunk a feladatnak, de számolnunk kell azzal, hogy egyedül sokkal nehezebb lesz, mint egy tapasztalattal rendelkező segítőtárs kíséretével. Az internet jelentősen megkönnyíti a számunkra igazán szimpatikus szponzor kiválasztását, mivel sokkal több információhoz juthatunk hozzá a döntésünk megkönnyítése érdekében, mint a hagyományos MLM esetében.

Egy JÓTANÁCS az MLM vállalatuk kiválasztása előtt állók számára:

NE SIESD EL az MLM vállalatod megválasztását! Jól nézz körül a piacon, és tájékozódj az adott MLM cégnél rendelkezésre álló szponzorállomány képességeit illetően, az ebben a cikkben említett szempontokat is figyelembe véve.

Ráadásul nem árt, ha a kiválasztott szponzorodra is jellemző az alábbi - Dale Calvert által megfogalmazott - tulajdonság:

"Jobbaknak látom az embereket, mint amilyenek valójában,
és ennek következtében néhányan azzá is válnak, aminek hiszem őket."

Nincsenek megjegyzések: