Tippek, ötletek, meglátások MLM-ezőknek

2008. március 16., vasárnap

A hazai MÉDIA is kezd megbarátkozni az MLM-mel!

Közismert tény, hogy a hazai média az elmúlt időszakban meglehetősen mostohán bánt az MLM-mel. Ha néha-néha találkozhattunk is egy-egy újságcikkel vagy TV-riporttal, azok többnyire az MLM-ező termékforgalmazókat balek-ként használták fel a "leleplező" – rejtett kamerás felvételekkel még izgalmasabbá tett – tudósításaikban.

Ezzel nem azt szeretném most mondani, hogy nem voltak olyan esetek, amikor MLM-nek álcázott (mivel volt egy gagyi minőségű "kamu termék" is a megoldásban) piramisjátékok szervezőit valóban sikerült így leplezniük. Sokan lehettek ezért hálásak, hogy ezáltal még viszonylag korán meg tudták akadályozni, hogy a tájékozatlan lakosság tagjaiból további személyek essenek áldozatául a tisztességtelen eszközöket alkalmazó kapzsi szélhámosoknak.


Igaz, hogy a média számára anyagi bevételt egyáltalán nem jelentő MLM-ezők - akik leginkább a szóbeszéd reklám alkalmazásának hívei - népszerűsítése nem tűnt célszerűnek. A termékek reklámozására a hagyományos hirdetéseket - többnyire náluk - megjelentető cégek érdekeit szem előtt tartva, nem volt egyáltalán érdekükben az MLM és az MLM-ezők népszerűsítését is felvállalni. És ezt így eddig meg is lehetett érteni.

Minden esetre részben ennek is köszönhető az a jelenlegi hazai állapot, mely szerint nálunk az MLM a lakosság nagy része által a nem értett, és még többek által pedig, a félreértett kategóriába tartozik.

Úgy látszik, hogy a cégek hirdetéseinek internetre való átvándorlási trendjének erősödése, és egyéb tényezők hatására változóban van az MLM-nek a hazai médiában való szerepeltetése is.

Korábban már láthattunk olyan TV-riportot is, amelyben egy piramisjáték leleplezése kapcsán (melynek szervezői önmagukat MLM-ezőknek nevezték…), a szerkesztő lehetőséget adott az MLM korrekt szakszerű bemutatására. Az RTL Klub 2006.08.16-án sugárzott műsorában Tonk Emil – a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, és Kósa L. Adolf nyilatkozott az MLM előnyeiről és jogosultságáról.

Két héttel ezelőtt a Magyar Televízió M2-es csatornája a távmunka témakörben sugárzott egyik adásában mutatott be sikeres MLM-ezőket. MEMBRÁN(2008.03.04)

Ennek az esetnek érdekessége, hogy a riportalanyok közül ketten (Szenyán Ildikó és Magócsiné Kis Krisztina) is a mi hálózatunk tagjaként számolhattak be tapasztalataikról.

Kétség kívül vannak, akik vitatják az MLM-nek, a távmunkafajták közé történő besorolását. Nekik érdemes lenne elgondolkodni a következő kérdésen: Miért nem tekinthető egy MLM-ező ugyanolyan távmunkásnak, mint egy honlapszerkesztő, vagy fordító, amikor egy adott vállalat termékei értékesítését szolgáló marketing tevékenységre vállalkozik?

Felfoghatjuk az MLM-ezők munkáját úgy is, hogy egy termelő vállalat marketing tevékenységének (szellemi termékforgalmazásának) kiszervezési igényét elégítik ki. A termékforgalmazás fizikai részét (a vételár elfogadását és a termék leszállítását a megrendelő címére) az MLM vállalat is elvégezheti. Erre már a jelenlegi gyakorlatban is vannak példák…


Ez a szakma (MLM) - elsősorban - nem termékek vagy szolgáltatások hagyományos eladásáról szól, hanem intelligens felvilágosításról és információ-terjesztésről.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes a felvetés.

Rhoe írta...

a Nők Lapjában is már megjelent MLM-es